Hønebarn med estragon og ratatouille

Scroll this

Nei, Heston Blumental var ikke gal når han tilsatte lakris til laks hos The Fat Duck. Han, som vi på Junkplus, kalte bare en spade for en spade. Vi spiser ofte retter som smaker mye av noe vi assosierer med noe helt annet…vi tenker bare ikke alltid på det. Som f.eks. at vi ikke tenker på at leverpostei egentlig smaker blod (og ansjos), det er jo bare smaken av leverpostei. Men tenker man på det, er det akkurat det leverpostei smaker. Og nei – vi skal ikke bruke lakris i denne retten, det er estragon som er nøkkelen her, og den franske retten Estragonkylling med Ratatouille er en Junkplus!

For mange presenterer denne retten med en del snarveier og tilbehør fra halve verden, men da kan du likesågodt kjøpe en ferdig grillet kylling på butikken, koke den med innholdet fra en pose Bassett AllSorts og servere den med Uncle Bens Hurtigris. Junk uten pluss. Ikke her, og det er trist langt inni sjela hva noen går å assosierer med estragonkylling. Så nå skal vi i Junkplus redde ryktet, ta den tilbake til Frankrike og få denne retten opp på podiet igjen. Vi skal lage den beste kyllingretten du noensinne har spist, lett! Og den er lett for deg å lage også, dobbeltlett!

Best I test pizzaovn gruue vedfyrt pizzaovn bakerovn

Det første du må lage, er estragonsmør. Ha 2ss romstemperert godt smør og 2ss hakket fersk estragon i en lite bolle. Knus to hvitløksfedd og bland det hele. Legg dette inn i en  romstemperert kylling på cirka 1,5kg, og bind sammen beina slik at du lukker all moroa inne. Ta igjen, slik som med Coq Au Vin, frem en ildfast kjele med lokk og smelt godt med smør i denne. Brun kyllingen på alle sider. Ha nå i 2dl hønsekraft tilsatt 2ss rødvin (Chapelle Du Bois er igjen en vinner), og saften fra en halv sitron. Kok opp, sett på lokket og plasser hele herligheten i forvarmet ovn på 200 grader i 1time og 15 minutter.

Når klokka plinger flytter du den fort inn i et dobbelt lag folie, og surrer et stort håndkle rundt. Der kan den hvile mens du lager saus og ratatouille.

Ratatouille
Mange spiser forskjellige grønnsaksstuinger eller ovnsbakte grønnsaker, og flere av disse er ganske så kjempekjedelige. Ratatouille er den perfeksjonerte crossover mellom variantene, og anbefales til erstatning for dem alle. Navnet stammer fra et fransk ord for blanding, og finnes i et enormt antall variasjoner. Den du nå får her er en sikker vinner, med en frisk smak fra alle grønnsakene, ferske urter og en liten spiss til slutt. Denne lages uten salt og pepper, og kan fint bli din trofaste følgesvenn til både fisk, rødt og hvitt kjøtt – eller som en egen lett rett med litt godt brød.

Start med å skolde 5-6 delicioso tomater, eller andre smakfulle tomater og flå disse før du grovhakker dem.
Varm en god slump vanlig olivenolje i en dyp sautèpanne, og ha i en finhakket løk, en strimlet gul paprika og en strimlet rød paprika. La dette surre på svak varme i cirka 5 minutter.

Legg til side. Ha i litt mer olje om nødvendig, og stek en hel aubergin i terninger til den har blitt gyllen på alle sider. Legg terningene til side og gjør det samme med en hel squash.

Legg alt tilbake i pannen og tilsett 2ts tomatpure. Bland godt og la det surre litt noen minutter. Dryss over 1ts sukker, ha i tomatene, 3 laubærblader, 4-5 basilikumkvister og dryss over 1ts tørket timian. Rør alt godt inn, og sett på et lokk. Gi blandingen et kvarters tid på rolig surring, så alle smakene får etablere seg (lag nå sausen under mens du venter).

Ta ut laubærbladene og basilikumen og lag en gremolata uten sitronskall (2 store hvitløksfedd og 2ss finhakket persille som blandes godt). Dryss over og rør inn rett før servering.

Estragonsaus
Ta 1ss av overflatefettet fra den ildfaste kjelen som kyllingen har blitt ovnsbakt i, og bland godt i en liten bolle med 1ss hvetemel. Ta vekk overflatefettet fra resten av stekekraften, og hell kraften over i en kjele. Du skal ha cirka 2dl væske. Visp jevningen inn i stekekraften og kok opp. Bland så inn 10-12 hele estragonblader og 1dl matfløte. Varm rolig opp, men sausen skal ikke koke. Du skal ikke trenge salt i, men kjenn etter…bare pass deg; det er vanskelig å stoppe å smake på denne sausen!

Servering
Når saus og ratatouille står på bordet, pakker du ut kyllingen og legger den på et oppvarmet serveringsfat, med tilhørende verktøy…om litt vil rommet bli fylt av nytelseslyder og masse gastronomisk kjærlighet! Vi lover deg.
Dette er en rett med mye smak, og alle smakene er runde og vil falle sammen som en symfoni i munnen din. Men ingen av smakene er spesielt kraftige, og man må derfor vurdere drikke med omhu så man ikke overskygger friskheten i grønnsakene og rundheten i kyllingen med sausen.

Denne lørdagen valgte vi derfor en pilsener til, og da en Estrella Damm, med sin enkle, men allikevel karakteristiske smak som gjør at den skiller seg godt ut i sin klasse. Og det var som perkusjonisten i symfonien! Noen ganger lønner det seg å tenke enkelt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bon appetit.