Pølsetest. Nei, pølsefest!

Scroll this

En vakker kone, to flotte gutter, venner som lager pølser. Herregud, livet er bra.

Rett før jul ringte min mann i villsaubransjen og spurte om jeg var interessert i å teste noen pølser de hadde på gang. Hell yeah! Avtalen var at jeg fikk kjøpe godsakene så fremt jeg kom med en tilbakemelding  på de ulike typene.  Litt senere sitter jeg med noen kilo lammepølser i fryseren: hvitløk, timian, naturell, chili, mm. Store, flotte, urøkte pølser laget dypt inne i Telemark av folk som vet å sette pris på gode råvarer.

Ulrik (snart to) og jeg er endelig alene hjemme en fredag, og vi benytter anledningen til en aldri så liten test. Både pølsene, Ulrik og jeg fortjener kjærlig tilberedt tilbehør, men i dag holder det  lenge med litt løk, litt potetpuré og ikke minst svensk, deilig sennep. Finnes det god norsk sennep? På polet rasker jeg med meg et par flasker Nøgne Ø og ikke minst noen flasker med Hellstrømvin til søndagsmiddagen. En sjokkis hver til Ulrik og meg, deretter så bånn gass hjem som den latterlig slappe Volvoen gir mulighet til.  

To pølser (alt for mye), en hvitløk og en nøytral(?), er tint sakte i kjøleskapet over natta. Pølsene prikkes forsiktig og stekes i smør på ikke så sterk varme en god stund. Snu de – med andakt – av og til. Masse løk skjæres i skiver og stekes i enda mere smør på enda lavere varme i enda lengre tid enn det tar å steke pølsene – så begynn med løken.

Når ting steker begynner du med puré – av og til trenger man noe mer jålete enn vanlig stappe. Puré til mange? Få en gjest til å hjelpe deg så du ikke ender opp med å skrelle poteter hele kvelden. Uansett, skrell potetene og del i noen biter. Mandel smaker digg men har en lei tendens til å trekke til seg masse vann på mitt kjøkken, så denne dagen ble det Asterix. Ha potetbiter og ett til to hele, skrelte hvitløksfedd per pers i en kjele, ha i vann så det dekker og kok opp. Etter kanskje 15-20 minutter er potene ferdigkokt men forhåpentligvis langt fra å gå i oppløsning. Hell av vann (men pass på at ikke hvitløken forsvinner!), la så potet (og hvitløk) dampe av seg litt i kjelen før du slenger det i en bolle. Ha en så fet blanding som du tør av melk, fløte og smør i kjelen – kok opp. Ja, det er lov å gjøre dette mens potetene koker. Når fløtemelken er varm heller du kanskje halvparten ut av kjelen og i en bolle, tar opp din potetpresse (sjekk f.eks claser’n sin) og presser potetene (og ja, hvitløksfedd) opp i kjelen. Pressingen gir deg fløyelsmyk puré, fjerner (trolig) fuktighet som du ikke ønsker, og føles mye bedre enn å stappe stappe stappe. Rør inn potetsnøen etter hvert som du presser den ned i kjelen, og ha i litt mer fløtemelk etterhvert hvis blandingen blir tørr.  Poenget er å sikre at du fra starten av ikke har i altfor mye melk i forhold til mengde potet. Når all poteten er presset rører du litt etter litt inn mer fløtemelk. Jobb gjerne inn en god klædd til med smør også. Smak. Du vil sikkert ha i mer smør. Smak til med salt. En god del salt. Smak!

Gruue Pizzastål Pro – Markedets beste Pizzastål.

Lag din beste pizza med markedets beste pizzastål fra Gruue. Gjennomtestet pizzastål som gir et utrolig bra resultat i vanlige stekeovner. Gruue Pizzastål Pro er mye bedre enn pizzastein pga sin varmeoverføring og evne til å magasinere varme.

Kun 1437,- kr inklusiv Pizzaspade Pro 2!

Puréen kan du holde varm en god stund, men hos meg var nå det meste nesten ferdig. Litt sukker og høyere varme på løken for bedre karamellisering, litt høyere varme på pølsene for mer farge. Stappe Puré på tallerkenen, kutt opp pølsene og dander bitene, så masse løk, og en god klump sennep. Vi er klare for testing!

Hvitløkspølsa er blant de beste pølsene jeg har spist. Flott konsistens, med et nydelig lite stikk av hvitløk som kompleterer, ikke overdøver lammet. Ulrik sier det best: «mer pøse!».  Den nøytrale blir en liten nedtur, men ville fortsatt banket det meste på Centra. Litt for grov og kornete, litt for blass smak. Men oh la la så deilig den er sammen med den søte løken, fete puréen og sterke sennepen. IPAen fra Grimstad står seg bra til maten. Kan junk egentlig bli mere pluss enn dette?

PS: hvor du får tak i pølsene? Det gjør du ikke. Men kommer de i salg lover jeg å si fra.