Druknet vinhøne i fransk jålesennep

Scroll this

Coq au Vin; retten oldemor tøffet seg med når hun skulle være litt vill, gal og kontinental der hun sto på kjøkkenet og ventet på at oldefar skulle komme hjem fra søndagsbridgen. Denne for de fleste litt tilfeldige leflingen med rotgrønnsaker, fjørkre, vin og buljong som putrer i manges hjem hver eneste høst…fordi det er «høstmat» må du vite. Man kan jo ikke spise fårikål hver dag (mener noen), forsåvidt en rett som antagelig er like fransk som Coq au Vin. Det skulle oldemor visst det…

Men Coq au Vin kan være så mye mer enn et avbrekk fra fårikål, oldemors dagdrømming til den franske landsbygda eller en enkel hverdagsmiddag med personlighet på Dr.Oetker nivå  – og det faktisk med færre ingredienser. Man kan gi den en fylde, dybde, kjærlighet og rundhet som krever en fruktig rødvin i glasset for at det skal bli fred i verden. En vin som tør å sloss mot store smaksopplevelser, som ligger i munnen og roper på mer utfordringer, spiser franske biffretter og fet gorgonzola til frokost mens den ler med sin tykke italienske latter. Og som kommer til å klamre seg fast til vinskapet og banne høylydt i protest når den ser at det står fugl på menyen, fransk fugl til og med, men som her allikevel vil finne sin partner.

Dét er slik du nå straks vil kjenne Coq au Vin.

Tilbredningstid: 24 timer (men godt under en time der du faktisk  gjøre noe)

Du trenger for 5 personer:

 • 2 stk kyllinger, høne, hane eller annet fjørkre du måtte preferere. Men greit å ikke ofre tiuren akkurat nå…
 • 10-12 sjalottløk
 • En god matvin, uten smak av fat (jeg spratt en Chapelle Du Bois 2010)
 • Et stort glass dijonsennep (380g)
 • 300g røkt bacon
 • 5-6 gulrøtter
 • 200g sellerirot
 • Tørket timian
 • En gryte med lokk som kan brukes både innvortes og utvortes på komfyren.
 • 4 pastinakker
 • salt
 • pepper
 • olivenolje
 • 300g av de aller aller minste champignongene du finner på butikken
 • setersmør
 • hvitløk
 • salt
 • pepper

Skrell gulrøttene og selleriroten.Skjær dem og bacon opp i terninger, og legg alt jevnt utover i bunn av gryta. Gulrøttene er det greit å bevare litt størrelse på, så man får litt å tygge i. Sellerirot er best som mindre smaksbomber, mens baconet blir kokt hardt uansett – så her kan man velge.

Skjær opp fjørkreet  i serveringsstykker, og legg bitene i ett lag over grønnsakene og baconet. Jeg pleier å varierer litt i størrelse, slik at man finner noe til runde nummer to også. Viktig her å få alt så godt ned i gryta som mulig, så man slipper å måtte bruke for mye væske til å dekke kjøttet før marinering.

Bland et helt glass (å-jadda!) med dijonsennep sammen med en hel flaske vin, og tøm dette over til væsken dekker kjøttet. Husk at du ikke har noe salt, pepper eller buljong i denne retten. This is it! Sjekk at alt kjøttet blir godt dekket. Hvis dette skjer før man har brukt opp all væsken, så stopp. Det blir nok kraft, og jo mer konsentrert resultat jo bedre.

Dryss over 2 spiseskjeer med tørket timian, skrell og skjær sjalottløk i båter og legg disse på toppen. Og det var det. Ja, jeg vet hva du tenker – at dette må jo omtrent bli Kung Pao Chicken med så mye sterk sennep, men stol på meg – den spisse smaken av sennep forsvinner, og blir erstattet med en rund og fyldig smak som virkelig gir varme og glede i høstmørket! Faktisk vurderer jeg nå selv å ha mer sennep i denne retten.

La retten stå i kjøleskapet et døgn (minst).

Ta ut og kok opp retten på en plate først. Sjekk at alt kjøttet ligger nede i væsken.

Sett hele gryta med lokk i ovnen på 170 grader i 2 timer. Ta så gryta ut, og skru opp ovnen til 200 grader. La lokket være på slik at ikke noe varme eller damp slipper ut.

Ta en rask titt på bildet under, hvis du lurer på hva du har skapt:

Sett gryta på en varmeplate, og start å lage tilbehøret.

Skrell pastinakkene som gulrøtter og strimle dem på langs i 4. Gni de inn med olivenolje, salt og pepper, og legg de i en ildfast form i ovnen på 200 grader. Stekes i 30minutter, eller til de er gyldne. Hvis du føler de ikke blir gyldne nok, så skru opp varmen eller bruk litt varmluft etter at tiden har gått ut.

Vask soppen og varm setersmøret i en kjele. Ha soppen i hele sammen med salt og pepper, og stek på medium varme til de er gjennomstekt. Press i 3-4 hvitløksfedd og rør fort så all soppen får litt hvitløk på seg. Sett på lokk og skru av varmen, så soppen damper i hvitløken, men la kjelen stå på platen. La dem trekke i 10 minutter, og rør av og til for å spre kraften.

Serveres så fort pastinakkene er klare.

 

VINBONUS!

Åjada, jeg la lista høyt angående vin her, så skulle bare mangle at jeg ikke tyster litt på hva jeg fant. Og jeg tok litt av over en innertier av en Allegrini ‘Corte Giara’ Ripasso Valpolicella fra 2009. Dette er en intens rubinrød tørr italiener med dyp smak av kirsebær, vanilje og tobakk som gir en utrolig god match til denne fyldige retten. Men neste gang blir det mer sennep, og kanskje en Chateauneuf du Pape.