Ulke; hverdagslykke på 30 minutter

Scroll this

Breiflabb; dandert innbydende i fiskedisken for å vise at den er herlig fersk. Som om den sier: jeg vet at du vet at jeg vet jeg er digg! Planen i dag var å bare lage en ovnsbakt ørret med litt tradisjonelt tilbehør, men det går jo ikke an å gå forbi dette!? Jeg føler meg som en liten gutt som ser en hundevalp rett i øynene. Hele verden forsvinner et øyeblikk, tankene går i slowmotion og noen magiske bånd blir etablert. Det blir breiflabb. Vedtatt!

Men man kan jo ikke spise breiflabb alene. En rask brainstorm, og menyen er satt. Det blir stekt breiflabb-biff med risotto og en frisk grønn salat med en god balsamicodressing og reker. Kanskje en avocado? Friskt og enkelt, ferdig på under 30min. Jåleri til hverdags!


Planen…

Fiskediskjenta hos Meny inne på Røasenteret ser ung ut, men det er ikke første gang hun håndterer verken fisk eller filetkniven. Slintrer og bein forsvinner i en fei, og to perfekte breiflabb-biffer blir raskt pakket inn. En god tomme tykke, minst. Blir ikke bedre enn dette. Jeg kjøper med noen ferske reker, og spinner hjem på nysnøen. 16km med kø på ring3 forteller radioen, alt pga 4 trailere. Raljering om norsk veipolitikk og prioriteringer kunne rast gjennom hodet mitt akkurat nå, men biffene tar opp all tankevirksomhet.

Vel hjemme pakker jeg ut alt, og legger biffene på kjøkkenbenken så de får temperert seg litt. I mens pisker jeg sammen mors raske balsamicodressing. 1ss søtlig god balsamico med 3ss vanlig olivenolje. Salt og pepper, og ett knust fedd med hvitløk. Hvis du synes den blir for syrlig, kan du myke den litt med 0,5ts sukker (eller investere i en bedre balsamico).

Smaken av fisk sammen med smakfulle sauser og urter er lett noe av det beste jeg vet, og f.eks. det kreolske kjøkken med sine sterke sauser til grillet fisk fikk jeg virkelig smaken for når jeg var på Seychellene. Men fersk breiflabb er så naturlig friskt og godt at den ønsker jeg ikke å gjemme bort smaken av.

Så da er det rett på sak. Salt og nykvernet pepper på hver side av biffene, 1,5min på hver side i godt med brunet setersmør…eller enda bedre, kviteseidsmør. Rett i en liten ildfast form, tøm resten av smøret fra panna over fiskene, og så inn i lun forvarmet ovn på 110 grader.

Risotto har jeg presentert før, og her ekskluderer jeg bare pancetta egentlig, og smaker den til litt mildere enn om jeg hadde skulle servert den til rødt kjøtt eller kylling.

Salaten lages av tykke strimler med paprika, som holder opp hele blader av hjertesalat. Grovt skårne tomater, finhaket vårløk, ruccola og reker legger jeg oppi bladene, og deretter tømmes dressing over. Fordelen nå er at bladene holder dressingen på plass, så den ikke blander seg inn i resten av smakene. En halv avocado med salt og pepper strimles ved siden av. Enkle, rene og friske smaker som matcher denne fisken perfekt.

Etter 20 minutter havner en god slump med risotto på tallerkenen, og fiskestykket legges litt over risottoen så alle forstår at disse hører sammen smaksmessig. Gi hvert stykke en liten skvis av en halv sitron, og tataa…du har en unnskyldning til å åpne en bedre flaske Prosecco midt i uken, etter bare en knapp halvtimes arbeid! Enklere hverdags-jåleri får man ikke ut av kjøkkenet…


…resultatet.