Skank – en klassereise

Scroll this


12 600 resultater. Google «lammeskank billig» og sjekk selv. Jamie sier i den gamle boken jeg har liggende at skank er «et av de rimeligste og med velsmakende stykkene på lammet». Bare en rett der, mate. Meny(!) skriver at det «er utrolig godt, samtidig en billig råvare». Det var før i tiden. Jamie med flere har nemlig snakket så varmt om skankene at de har foretatt en klassereise fra et kupp for innvidde til motemat som prises deretter. Det vil si at at det du må betale har steget like mye som hybelprisene på Bislett.  Sist lørdag var skank dobbelt så dyrt som et helt lår på min lokale Meny, 50% mer enn lår i skiver. I går var de på «tilbud» og kostet bare 20 spenn mer. Jeg trøster meg med at markedet heller ikke denne gangen tar feil: skank er digg og bedre enn de kjipe lårene. Bror med familie ble kalt inn til middag, eksklusive skanker ble kjøpt.

Har du Jamie sin kokebok (eller googler litt mere) kan du ta utgangspunkt i hans skanker. Eller, gjør noe ala dette.

  • Beregn en skank per pers. Er de i butikken særdeles store, be om noen mindre, eller kutt de opp før servering. Men det vil du ikke.
  • Gni inn kjøttet med salt og pepper.
  • Lag en blanding av finhakket chili, korianderfrø, rosmarin og oregano. Gni/press/jobb dette inn i kjøttet, før du ruller kjøttet i mel
  • Brun kjøttet godt i en stor gryte (med lokk) du kan ha i ovnen, en og en (eller to og to hvis du som meg ikke tar deg tid til slikt). Ja, du trenger noe olje i gryta. Legg skankene til side. Mange skanker eller mangler gryte med lokk? Bruk fantasien (eller følg med).
  • I gryta hiver du så  biter av løk/hvitløk/rotgrønnsaker etter ønske. Jeg brukte fire fedd hvitløk, to løk, to gulrøtter og fire-fem stangselleri til fire skanker, kuttet i ujevne men ikke så veldig store biter. Stek til det mykner.
  • Ha i litt salt og et par spiseskjeer balsamico, la koke inn
  • Sleng i ett glass vin, rød går fint, Jamie sier hvit. Ta gjerne et glass selv også. La koke et par minutter til.
  • Ha i noen italienske sardinfileter, hvert fall fire. Rør skikkelig så de løser seg opp.
  • To bokser hele, gode, tomater skal så oppi, rør litt, før du tar i kjøttet
  • La koke opp, på med lokket og i ovnen med gryta. Mangler du passende gryte har jeg tidligere klart meg med langpanne dekket med folie – det viktige er at du får plass til  både saus og skanker og ikke minst får dekket til kjøttet.

Jamie mener at kjøttet skal stå i ovnen 1,5 time med og en halv time uten lokk, på 180 grader. Jeg turde ikke annet enn å høre på han, men tror jeg neste gang senker tempen litt og ikke minst lar kjøttet stå inne minimum 30 minutter lengre. Store skanker? Lengre tid.

Stek gjerne litt kantarell eller annen god sopp og server ved siden av, men det viktige tilbehøret er potetstappe. Eller pure, hva er egentlig forskjellen? Kok skrelte mandelpoteter sammen med ett skrelt fedd hvitløk per pers. Pass på potetene som om det skulle være døtrene dine på Sunny Beach, du ønsker ikke at potene skal sprekke og bli fulle av vann. Akkurat når de er ferdige heller du av vannet, damper godt av og pisker/rører inn litt og litt varm fløtemelk. Bruk en så fet blanding av fløte/melk/smør som du våger – jo mer fett jo bedre. Smak til med salt, og rør i enda litt mere smør. Fjern så eventuelt fett som har lagt seg på toppen av gryta med skanker, og dryss gjerne over noe grønt. Server.

I skapet hadde jeg en hverdagsbarolo plukket opp på Gardermoen som fikk bein å gå på. Dessert? Ost.