Endelig høst!

Scroll this

Høst! Regn, mørkt, skolestart, regn, tilvenning i barnehage, kredittkortgjeld ala Hellas etter sommerens utskeielser, regn, vind, glemte kalosjer. Heldigvis redder maten denne ventetiden på at julebordsesongen skal begynne.

Med rekkehus fulgte en have – med frukttrær. Jeg er på fem år oppe i kanskje like mange, sure, plommer. En god del potter med døde urter. Et par tomater i året. Men de to epletrærne nyter tydeligvis litt oppmerksomhet og beinhard klipping, det kommer hvert fall noen epler hver høst. Trolig er de beregnet for lagring i en kald kjeller: de smaker ikke spesielt mye, blir ikke veldig store, og tåler samtidig dårlig min ikke veldig forsiktige behandling. Men i en eplekake eller som her, kokt til eplemos, smaker de nydelig!

En søndag var endelig eplene klare til å plukkes, og jommen ville ikke naboen gjerne komme innom å spise middag. Hva med en liten tur til 50-tallet? Fårikål og Tilslørte Bondepiker er en perfekt søndagsmiddag.

Eplene plukkes forsiktig med god hjelp av resten av familien og en vinglete gardintrapp. Blåmerket fra vårens beskjæring synes fortsatt – HMS er undervurdert. Vask eplene godt, pælm de som er for hardt angrepet av mark, fugler eller hva det nå er. Ikke noe sprøyting her nei. Så:

 • Kutt eplene i grove biter, med skall, uten kjerner og stilk. Råtne deler, halve mark og slikt bør også bort.
 • Ha i kjele med en kopp vann, mindre hvis du ikke har ca 5 liter eplebiter som jeg hadde. Sleng gjerne i litt smak, jeg har i biter av kanelstang som lukter og ser flott ut og gir forbausende lite (men god) smak.
 • Kok opp, rør underveis. Kok forsiktig til eplene er skikkelig møre og har gått i stykker. Hos meg tar det en 30  minutter, avhenger sikkert av type epler.
 • Press eplene gjennom en finkornet sil ned i en ren gryte. Du får en flott eplemos uten skall eller klumper, men som har fått masse farge og smak av skallet.
 • Ha i sukker etter smak, gjerne brunsukker, kok opp under omrøring. Det lønner seg å ha i litt og litt sukker og smake til, det skal ikke være altfor søtt. Syns jeg. Smak gjerne til med mer kanel eller annet du tror blir godt.
 • Kok en stund til, litt karamellisering er bra. Når den er kokt ferdig kan du vurdere å smake den til med litt voksengreier, Calvados gir et bra bitt.
 • Kjøl ned og server, eller frys den i passende beger. Deilig utover vinteren! Jeg tør ikke ha denne på glass.

Problemet, uskyld: muligheten denne søndagen, kom ved «kjøl ned» stadiet. Fårikålen av fjorårets fantastiske villam fra Nissedal var ferdig, gjestene nesten i hus og eplemosen holdt hvert fall 70 grader. Det er for varmt for bondepikene. Dermed lager vi Postmoderne Bærumspiker:

 • Kjør noen bixit kjeks i blender så det blir smuler
 • Legg iskrem, gjerne bedre enn vår tricolor fra innerst i fryseren, på tallerken
 • Ha over varm eplemos
 • Strø over bixit-smuler
 • Server og spis straks!