Kylling + ølboks = gøy

Scroll this

Hva som inspirerte personen som fant på denne retten ønsker jeg ikke tenke på. «Hm, kan jeg putte den greia inn der»? Uansett, jeg hadde hørt ryktene men der var ikke før jeg leste den første grillboka til grillgud Craig («Far lukter svidd», løp og kjøp – hadde den ikke vært utsolgt) at jeg tok frem ølboksen.

Oppsummert: kjøp rå (gjerne god) kylling, vask den. Drikk en del av en øl på boks, skjær av toppen, sleng noe digg i ølen, tre den på fjærkreet, grill over indirekte varm en time eller noe slikt. Egengrillet kylling er ikke overraskende langt bedre enn det du får på Meny (og hold deg langt unna de «grillede» «kyllingene» du finner innpakket i plast), med en ølboks i buken blir din egen variant også deilig og saftig. Og det er gøy!

Denne gangen ble ølen en litt jålete Ås, Pale Ale var det vel. Blir kyllingen bedre enn med vanlig Ringnes? Kanskje. Men kokken ville ha jåleøl.

Et par desiliter øl ble helt på et dannet glass, toppen av ølboksen kuttet av. Jeg slang så opp i kanskje en halv sitron, et par fedd hvitløk, og noe fersk timian i boksen. Det jeg glemte var at jeg jo ikke liker smaken av kokt sitron i kyllingen, det blir for beskt. Kanskje litt chili neste gang i stedet? Eller trolig bare mer hvitløk og urter.  Kyllingen, denne gang en fin Stange på litt under 2 kg, bør vaskes og tørkes,  brett så ut beina. Jeg smører inn skinnet med smør og salt og pepper. Sett så kyllingen på boksen. Bruk så mye makt du gidder uten at boksen blir knust.

Snart har du noe slikt på kjøkkenbenken:

Transporter dyret rolig og andektig ned på en varm (og gjerne ren) grill som må være høy nok til at kyllingen kan sitte pent. I min Weber betyr det at hamburgerbrødhylla i lokket må bort. Støtt gjerne opp så den sitter rolig over indirekte varme, sleng igjen lokket og la den kose seg en god stund. Jeg har av og til kjørt på med litt direkte varme noen minutter for å få (ekstra) sprøtt skinn – noen gleder må vi gassfolk ha.

Mens kyllingen nyter varmen kan kokken kose seg med litt øl og oppbyggelig lesing.

Aaah, øl. I min grill pleier varmen å være en kanskje 225 grader, da tar det en 50-60 minutter eller noe slikt. Stikk litt med kniv og se at kjøttsaften er klar, og sjekk at beina er litt «løse». Du vil ikke ha rå kylling, men heller ikke tørr kylling. Det skal ikke være lett. Når den er ferdig har du en svært varm kylling med enda varmere ølboks med varmt fett som må håndteres. Bruk fantasien og gjerne hansker!

La hvile et par minutter før du får boksen ut, og kutter opp kyllingen. Få den så på bordet – selv denne blir tør hvis du lar den ligger for lenge. Server med ett eller annet du liker, her ble det med kantarellrisotto og litt ruccola.  Og en eller annen italiensk rødvin, var det Wongraven sin Langhe Rosso jeg drakk her tro?